OBIECTIVE TURISTICE

Dintr-o mare varietate de frumuseți legende și tradiții, vă recomandăm câteva obiective turistice pe care le puteți vizita în timpul unui sejur petrecut la pensiunea POARTA ZMEILOR.

PEȘTERI

POARTA ZMEILOR - distanța 5 km

Într-un peisaj sălbatic, încărcat de legende cu uriași și zâne, este cea mai veche peștera din munții Trascău lungime 125 m cu un portal (pod de piatră ) la 15 m de gura peșterii. Se găsesc aici numeroase stalactite și gururi. Calea de acces este amețitoare. Pe traseu se întilnește și cascada Sipote sus. Traseul este marcat.

Huda lui Papara - distanța 6 km

Cea mai lungă peșteră din masivul Trascău pe locul 31 în Romania (2022 m), este străbătută de un râu subteran. Intrarea în peșteră are o înălțime de peste 20 m, fiind înconjurată de abrupturile masivului Bedeleu, Cu siguranţă acest peisaj a generat legendele cu zmei și balauri. În apropiere este și schitul ”Sub Piatră”, vechi de peste 300 de ani.

Vinatarile Ponorului - distanța 7 km (în apropierea peșterii Huda lui Papara)

Un aven aflat într-un peisaj pitoresc, cu o adâncime de 80 m stârnește curiozitatea vizitatorilor. Cascada în 2 trepte înaltă de 50 m care poate fi admirată dintr-un balcon special amenajat. În același loc se mai află abruptul stâncos precum și grotele create de cele 3 văi (V. Ponorului,v. Poienii v.Seaca) înainte de a se pierde sub peretele de peste 100 m. Toate acestea crează un peisaj unic , greu de egalat . Apa din cele 3 văi intră sub peretele de piatră amintit pentru a ieși, după un periplu subteran, lung de peste 2,0 Km, formând astfel binecunoscuta peșteră Huda lui Papară.

Gheţarul Scărişoara - distanța 75 km

Binecunoscută tuturor iubitorilor de munte, situată în comuna Girda, peștera este renumită pentru ghețarul care nu se topește pe tot parcursul anului.

CHEI

Cheile Posegii - distanța 9 km

Ansamblul geomorfologic este spectaculos, cu abrupturi stâncoase, creste, turnuri și ogașe prăpăstioase. Se întâlnesc aici unele specii de plante unice în lume. La intrarea în chei este schitul Poșaga, iar la iesirea din chei, pe valea Beliorii se ajunge la binecunoscuta rezervație Scăriţa Belioara cu alte abrupturi spectaculoase.Valea care curge prin chei este deosebit de frumoasă. Aici se poate practica și pescuitul, în special la păstrăv. În lungul traseului se pot admira și casele care păstrează în mare parte specificul locului de sute de ani, unele încă mai fiind acoperite cu paie.

Cheile Pociovaliste - distanța 20 km

Cheile Runcului ambele situate pe valea Ocolișului, o asociere de abrupturi prăpăstioase, creste, turnuri, hornuri, prin care se poate trece cu auto la fel ca în Cheile Poșegii localitățile păstrează specificul locului de sute de ani. Se poate practica și pescuitul în special păstrăv si zglavoc.

Abruptul Scăriţa Belioara - distanța 12 km

Situat pe Valea Posegii, în apropierea satului Belioara, un abrupt impunător cu vârfuri înalte sub formă de turle: Coltul Bleantului, Piatra Belii, Vârful Negrilii și numeroase peșteri: Cosul Boului, Peștera fără Fund, Peștera Roșie, Peștera Lungă, Peștera Călugărului, Peștera lui Filip, Peștera Coltului Rotund, etc.

Cheile Turzii - distanța 35 km

Situate între localitățile Mihai Viteazu și Cornești în Munții Trascău sunt străbătute de pârâul Hasdate. Impresionează prin înălțimea pereților stâncoși și sălbăticia locurilor. Aici există și unele peșteri.

CASCADE

Cascada Sipote jos - distanța 3 km

Este o cascadă în trepte de aproximativ 15 m înaltime, situată în apropierea râului Arieș, înainte de intrarea în Salciua dinspre Turda. Se vede din sosea.

Cascada Sipote sus

Situată sub abruptul Bedeleu, în apropierea unui platou, impresionează prin sălbăticia peisajului pe care îl creează. Are o înalțime de aprox 12m . Culoarea peretelui pe care curge apa este verde din cauza mușchiului care crește pe el. Este înconjurată de pădure.

Cascada Vinatarea înaltă de aprox 50 m - distanța 7 km

Cascadă în 2 trepte înaltă de 50 m care poate fi admirată dintr-un balcon special amenajat, abruptul stâncos precum și grotele create de cele 3 văi (V. Ponorului,v. Poienii v.Seaca) înainte de a se pierde sub peretele de peste 100 m sunt impresionante. O parte din drum se poate parcurge cu auto.

REZERVAȚII NATURALE

(Constituite în scop peisagistic și de ocrotire a unor plante rare)

  • Rezervația de Larice Coltul Rosu Vidolm;
  • Rezervația Scarita Sesul Craiului;
  • Rezervația Vinatarile Ponorului;
  • Rezervația POARTA ZMEILOR;
  • Rezervația Detunata (coloane de bazalt înalte de 200 m într-un peisaj exotic încărcat de legende).

MĂNĂSTIRI

Schitul Poşaga - distanța 9 km

Mănăstire de călugări, aflată pe Valea Posegii, mică bijuterie de arhitectură și sculptură în lemn și piatră. În imediata apropiere se află izbucul mănăstirii, considerat ca având calitați tămăduitoare. Este situată la intrarea în Cheile Poșegii.

Mănăstirea sub Piatra - distanța 6 km

Mănăstire de măicuțe, situată în apropierea peșterii Huda lui Papara, cu o istorie încărcată de evenimente având hramul Cuvioasei Paraschiva. În incinta mănăstirii se află veșmintele Cuvioasei și două icoane făcătoare de minuni. Este înconjurată de pereții abrupți ai masivului Bedeleu.

Mănăstirea Muncel - distanța 20 km

Mănăstire de măicuțe, situată într-un peisaj ce te îndeamnă la meditație. În apropiere se află locul unde împăratul de la Viena Francisc Joseph, s-a întâlnit cu "Craiul Munților" Avram Iancu. Fagului nu-i pică frunzele niciodată și poartă denumirea de “Fagul Împăratului”.

Mănăstirea Haldine - distanța 27 km

Mănăstire de călugări, construită în anul 1429, unde însuși Horea, eroul Răscoalei de la 1784 a cântat în strană și tot aici a luat jurământ de loialitate de la tribunii săi. Este considerată cea mai veche construcție din lemn din Transilvania.

MUZEE

Muzeul etnografic din comuna Lupșa - distanța 25 km

Fondat de învațătorul Pamfil Albu este cel mai mare muzeu sătesc din România.

Muzeul Avram Iancu (din orașul Câmpeni) - distanța 40 km

Aici tribunul și-a avut cartierul general în timpul Revoluției din 1848;

Beciul (din orașul Cimpeni) în care s-au produs incidentele de la 1782, preludiu al Răscoalei din 1784 condusă de Horea, Cloșca și Crișan.

EXPLOATĂRI MINIERE DE TRADIȚIE

Galeriile romane (din Roșia Montană) - distanța 45 km

Arieșul este unul din puținele râuri ale lumii care poartă în valuri cristaline firicele de aur, depunând în nisipuri renumitul metal.

Cetatea romana de la Roșia Montană (Alburnus Maior) este poate cel mai autentic document de ilustrare a activitații minerești de la începuturi și până în prezent în Munții Apuseni. Aici sunt galerii și lucrări miniere caracteristice tuturor timpurilor și până în prezent. Acum galeriile sunt electrificate. Celebra, și zguduitor de impresionantă cetate romană, de la Roșia Montană, cu galeriile ei artistice, formează dovada cea mai stralucită a geniului tehnic roman, care de aproape 2000 de ani stoarce admirația tuturor vizitatorilor.

Cariera de cupru (din dealul Piciorului Musca) - distanța 35 km

Un perete înalt de aprox 100 m creat de om, în stânca, este cea mai mare lucrare de acest gen din Europa. Locul oferă o vedere panoramică deosebită asupra văii Arieșului.

Salina Turda

Situată în localitatea Turda este deschisă vizitatorilor, fiind amenajată în acest scop. Exploatarea sării s-a făcut de catre mineri plătiți. Nu s-au folosit ocnași. Sunt impresionante spațiile mari create în subteran cu mijloacele rudimentare specifice epocii în care s-a exploatat sarea.

LOCALITĂȚI

Satul Segagea - distanța 18 km

Străveche localitate de moți, păstrătoare a tradițiilor și portului popular moțesc, neschimbate de mii de ani, a fost și epicentrul rezistenței anticomuniste din Apuseni. Păstrează și azi specificul locului din vremuri imemoriale. Este situată pe Valea Poșegii la 20 km de DN75, în “inima munților”.

Comuna Sălciua

Comună cu locuitori harnici, gospodari de nădejde, cunoscută pentru târgurile de vite la care vin crescători de animale din întreaga zonă a Apusenilor.

Orașul Câmpeni - distanța 40 km

Capitală a Țării Moților, inima de istorie și cultura moțească, leagăn al marilor seisme sociale din Apuseni.

Orașul Abrud - distanța 55 km

Vechi oraș moțesc în care se găsesc o serie de case cu plăci comemorative, care atestă importanța acestui oraș în cursul desfășurării revoluției populare de sub conducerea lui Horea, Cloșca și Crișan și în timpul Revoluției de la 1848/1849 condusă de crăișorul munților Avram Iancu.

Roșia Montană - distanța 45 km

Există în această localitate peste 105 tauri, lacuri sau stavilare (Tarina, Taul cel Mare, Anghel, Brazi, Corna etc.) rezultate în urma activității miniere. Este localitatea unde s-a născut și a copilarit soția lui Bogdan Petriceicu Hașdeu. Acesta a cunoscut-o în casa lui Simion Balint (protopop, tovaraș de lupta al lui Avram Iancu) în 1865. Aici se găsesc vestitele Galerii Romane, prezentate mai sus.

Copyrigh © "Promontana"    2009 - 2021 - Toate Drepturile Rezervate
Site realizat de DGX.ro